Havde FBI Magt Over Twitter?

Twitters nye ejer, teknologi-industrialisten Elon Musk, har givet to uafhængige journalister, Matt Taibbi og Bari Weiss adgang til Twitters interne kommunikation, så man kan få afdækket præcis, hvad der lå bag den omfattende censur, som rettænkende mennesker har oplevet på det (og andre) sociale medie. Bortset fra en ‘det-var-værre-end-vi-troede’ reaktion, så bekræfter afsløringerne hvad alle kunne se – Twitter censurerede hvem som helst og hvad som helst, der stred imod den fortælling som især Demokraterne og medierne fremmede. Men også de gedulgte kræfter i det permanente regeringsapparat, som Det amerikanske Forbundspoliti FBI,  der op mod præsidentvalget i 2020, holdt ugentlige møder med bl,a Twitter.

Gleen Greenwald skrev for snart to år siden, at den Amerikanske Kongress vedblev med at lægge press på de store IT giganter, som Google, Twitter og Facebook, for at censurere mere indhold på deres platforme. Det kaldes dog ikke censur, men moderation. Fokus for den relevante komite, House Energy and Commerce Committee, var den “misinformation og desinformation, der plager internettet” især “løgne om corona vaccinerne” og “afviste påstande om valgsvindel”. “Branchens selv-regulering er slået fejl” mente kommiteen, og derfor “er det nødvendigt at vi straks begynder arbejdet på at ændre de incentiver, der får sociale medier til at tillade og endda promovere misinformation og desinformation”. 

I de umiddelbare dønninger efter optøjerne ved Caiptol 6. Januar, da det falsk blev påstået at Parler [et på det tidspunkt fremstormende socialt medie ala Facebook og Twitter] var det centrale online mødested for uromagernes planlægning – Facebook, Googles Youtube og Facebooks Instagram var alle langt mere betydninngsfulde – benyttede Alexandria Ocasio Cortez og Ro Khanna, to af Demokraternes mest prominente medlemmer af Repræsentanternes Hus, deres store sociale medieplatforme til at insistere på at at de store IT monopoler fjernede Parler fra deres app-butikker og servere.

inden for 24 timer havde alle tre Silicon Valley firmaer efterkommet disse “anmodninger” og tog det ekstraordinære skridt, grundlæggende at fjerne Parler – på det tidspunkt den mest downloadede app i Apples app butik – fra internettet.

I godhedens navn destruerede Apple, Google og Facebook, med hjælp fra Amazon, der leverede serverne, altså en konkurrent, beskyldt for at have beflittet sig med, hvad de selv havde gjort. “Det er ikke et problem, at disse firmaer fjerner for meget fra internettet” sagde den Demokratiske senator Ed Markey “problemet er, at de tillader for mange farlige posteringer!” (New Zealands premierminister kaldte fra FNs talerstol desinformation for “weapons of war”). Greenwald citerer Forfatningseksperten Jed Rubenfeld for at sige at Kongressen benytter Silicon Valley til det, som regeringen ikke selv må ifølge Forfatningen. 

Man skal passe på de blinde vinkler, advarede Forfatningseksperten Jonathan Turley i sommer og citerede tidligere højesteretsdommer  Louis Brandeis; ”Experience should teach us to be most on our guard to protect liberty when the government’s purposes are beneficent”. Den siddende præsident Joe Biden er uddannet jurist, men har måske ikke læst hele pensum, for han mente, at de sociale medier censurerede for lidt, skrev Turley, og at de således slog mennesker ihjel

Det var en overraskende fordømmelse af firmaer, der har været Bidens loyale allierede, som endda har kvalt historier, der var pinlige for hans familie som skandalen om Hunter Bidens computer før præsidentvalget. De har også censureret historier der har draget hans valgsejr i tvivl i 2020. Ikke desto mindre afsværgede Biden bredden af ucensureret ytringsfrihed som årsagen til mange menneskers død – Den ultimative kliche for de, der vil overbevise folk om at omfavne selvcensur.

En journalist spurgte Biden, hvad hans budskab var til “platforme som Facebook” når det drejede sig om “COVID misinformation”. Han svarede “De dræber mennesker. Den eneste pandemi vi har er blandt de uvaccinerede, og de dræber mennesker

Til Bidens ide om de befængte massers trussel mod verdenssamfundets velbefindende, skal bemærkes, at skønt han selv var blandt de første til at modtage den vaccine, der blev resultatet af forgængeren Trumps Operation Warp Speed (og hvis teknologi muligvis vil kunne hjælpe med at helbrede cancer patienter – som han kortvarigt led af selv), og er blevet fuldt opdateret med boosters, har han selv været ramt af Corona – to gange.

Det Hvide Hus talskvinde Karine Jean-Pierre fortalte pressen at de “holdt øje” med situationen på Twitter, skulle den udvikle sig til noget ulovligt. Også EU advarede om konsekvenser hvis Musk gav ordet frit og den danske parlamentariker Christel Schaldemose bad Musk “rette ind”. Og Apple holdt op med at reklamere på Twitter, for en stund og bar ved til både rygter og opfordringer om, at droppe Twitter app’en fra deres app-butiks sortiment. Det rygte manede Apple direktør Tim Cook dog i jorden efter nogle dage og et personligt møde med Musk. Musk havde inden da offentligt luftet tanken om, at skulle Twitter blive forsøgt kvalt, ville han måske producere sin egen smartphone. Han ejer allerede et satellit-netværk, raketterne til at sætte endnu flere i omløb og den førende virksomhed for udvikling af kunstig intelligens, så det er kun motivationen der mangler.

Hele den hegemoni af Washington, efterretningsvæsener og medier, der censurerer ubekvem dissens på sociale medier, villigt bistået af de sociale mediers venstreradikale ansatte, har altså været tydeligt at betragte. Grundlæggeren af Twitter, Jack Dorsey forslog forleden på sit gamle medie, at Elon skulle offentliggøre hele Twitters interne mail-korrespondance, hvilket Musk erklærede sig enig i. Og så oplyste Musk, at han havde fået adgang til informationer, som Dorsey ikke selv kendte til. Og her er det, at det vi vidste i forvejen, nemlig at myndighederne og det politiske system presser censur igennem, måske er værre end vi anede, hvis vi skal tolke på Taibbis foreløbige afsløringer.

Efter Musks overtagelse af Twitter, forlod en stor del af arbejdskraften virksomheden – op mod tre fjerdedele inklusiv, de der blev opsagt (Twitter kører bedre end nogensinde, så de blev ikke savnet). Modstanden mod Musk var en blanding af ideologisk modsætning og arbejdsvægring da Musk krævede ytringsfrihed og hårdt arbejde. Men en mand blev tilbage, juristen James Baker.

Baker havde nemlig meget vigtigt arbejde, der skulle færdiggøres, som særlig rådgiver for Twitter. Her arbejdede han tæt sammen med den ansvarlige for censur… indholdsmoderering Vejaya Gadde. De sørgede begge for at få begravet historien om Hunter Bidens computer, som omtalt af Turley. Men Baker har haft en særlig forkærlighed for at beskytte familien Biden. Baker har i øvrigt en fortid hos FBI, skriver Jonathan Turley videre

Bakers navn er dukket op gentagne gange i Ruslands-undersøgelserne [konspirationsteorien om at Trump, med Ruslands hjælp, havde underløbet den amerikanske valghandling i 2016], der blev sat i søen af Justitsministeriet, inklusiv det hokus pokus der omhandlede den russiske bank Alfa Bank. Når advokaten for Clintons valgkampsmaskine Michael Sussmann ville sætte bizarre påstande i medierne om en hemmelig kommunikationskanal mellem Trumps valgkampsmaskine og Kreml, var det Baker han kontaktede (Baker vidnede senere i retsagen imod Sussmann). Bakers navn indgik også prominent i andre Ruslands-relaterede beskyldninger, som FBI fremkom med imod Trump.

Musk havde annonceret, at afsløringerne ville komme i episoder på Twitter, forestået af Taibbi og Weis, og at det ville blive “vildt”. Men allerede efter de første par afsløringer om censurens anatomi, opstod der en uventet pause, fordi, som de meddelte, der var noget der skulle undersøges nærmere.

Det viste sig, at Baker havde fundet en metode til at opsnappe og redigere i de fremgravede mails, så referencer til FBI var larmende fraværende. Musk fortalte, at han havde bedt Baker om en forklaring på denne opførsel, men ikke fundet den overbevisende og Baker blev prompte fyret.

Reagan sagde engang, at det var vigtigt at man holdt fast i, at det var Folket, der havde en stat. Ikke at det var en stat, der havde et folk. Hvor meget efterretningsvæsenerne har handlet efter ordre og hvor meget de har handlet på egen hånd vil vi måske få afdækket mere af, med de kommende afsløringer. Twitter blev til det førende medie, til at manipulere den politiske debat i USA og sikre, at Biden fik 10 mio. flere stemmer end Obamas rekordvalg 12 år forinden. En meningsmåling efter valget konkluderede at det ikke ville være tilfældet, hvis vælgerne havde kendt til Hunter Bidens computer.