Elon Musk besejrer et sandhedsministerium

En journalist fra BBC blev knust under et spontant interview med Elon Musk, da Musk valgte at livestreame interviewet og således fratage BBC redigerings-magten. Interviewet var en demaskering de nyhedsinstitutioner, der optræder som de rette formidlere af vores fælles virkelighed. Som små sandhedsministerier, faktatjekker de internettet og stiller sprederne af mis-, des-, og malinformation til regnskab, thi de er de salvede.

Bortset fra, at Musk ikke er til at spøge med.

Musk: Ytringsfrihed er meningsløst, med mindre man tillader andre mennesker, man ikke bryder sig om, at sige ting man ikke bryder sig om. Ellers er det irrelevant. Og der, hvor man taber ytringsfrihed, kommer det ikke igen. 

BBC: Jeg tror, at det problem mange mennesker har er, at mange mennesker, der blev taget til nåde [efter at have fået suspenderet deres Twitter konti] – nogle af dem havde tidligere spredt QAnon konspirationsteorier, man har folk som Andrew Tate, der blev udelukket for had-tale – tror du, at du prioriterer ytringsfrihed frem for misinformation og had-tale.

Musk: Hvem kan sige om noget er misinformation. Hvem er dommer over det? Er det BBC?

BBC: Du stiller mig bogstavelig talt det spørgsmål?

Musk: Ja!

BBC: Nej, men du er dommeren på Twitter, fordi det er dig der ejer Twitter.

Musk, Ja, men hvem kan sige at en persons misinformation er en anden persons information? Hvem skal beslutte det?

BBC: Jo, men misinformation kan være farlig, det kan forvolde skade, det kan forvolde…

Musk: Jo, men BBC har ind imellem selv publiceret noget, der er forkert. Er du enig i, at det er sket?

BBC: Jeg er sikker på at BBC har sagt noget, som viste sig at være usandt, i vores hundrede år lange historie.

Musk: Ja. Selv når man prøver at være korrekt, vil man fejle.

Meget præcist rammer Musk BBCs selvforståelse. Selv om journalisten ikke ville indrømme, at BBC er den kvalificerede dommer om hvad der er mis-, des-, og malinformation, har han tilsyneladende aldrig spurgt sig selv, hvad det vil sige, når alle er fejlbarlige. Journalisten ville ikke debattere problemet ytringsfrihed med Musk, men overhøre ham i, om han nu også kunne bære det alvorlige ansvar.

Men det skal blive værre, for den britiske skoledreng, der antager at diffuse beskyldninger kan bringe Musk i bekneb

BBC: Vi har for nyligt talt med mennesker, der arbejdede på indholds-moderation, og de fortæller, at der ikke er nok folk til at håndhæve det her, især hvad angår had-tale, ansat på Twitter.

Musk: Hvad er det for noget had-tale, du taler om? Jeg mener, du bruger Twitter, ser du en forøgelse af had-tale? Bare en personlig anekdote…

BBC: Personligt, så vil jeg mene at jeg får mere af den slags indhold, ja. Men jeg skal ikke kunne tale om resten af Twitter

Musk: Ser du mere had-tale?

BBC: Jeg vil sige, at jeg ser mere hadefuldt indhold.

Musk: Er det noget du ikke kan lide eller.. beskriv hadefuldt!

BBC: Ja, du ved, indhold der vil fremprovokere en reaktion, noget der vil indeholde noget der er lidt racistisk, lidt sexistisk, den slags ting.

Musk: Så du mener at noget der er lidt sexistisk burde forbydes?

BBC: Nej, jeg siger ikke noget.

Musk: Jeg er bare nysgerrig efter at vide, hvad du mener med ‘hadefuldt indhold’. Og jeg efterspørger specifikke eksempler. Og du siger, at hvis noget er lidt sexistisk, så er det hadefuldt indhold. Betyder det, at det så skal forbydes?

BBC: Du spurgte mig om hvorvidt mit ‘feed’ har fået mere eller mindre hadefuldt indhold og jeg siger at det har fået en anelse mere.

Musk: Og det er derfor jeg spørger efter eksempler. Kan du give mig et eksempel?

BBC: Ærlig talt, det kan jeg ikke, fordi jeg ikke bruger det specifikke ‘feed’ længere, da jeg ikke bryder mig så meget om det. [de to taler lidt i mund på hinanden]

Musk: Øjeblik, du siger at du har set mere hadefuldt indhold, men du kan ikke give et eneste eksempel og end ikke hvorfor.

BBC: Jeg tror ikke jeg har brugt det ‘feed’ i de seneste tre-fire uger.

Musk: Så hvordan har du så set hadefuldt indhold?

BBC: Fordi jeg har brugt Twitter de seneste seks måneder siden du overtog.

Musk: Okay, så må du jo på et tidspunkt have set eksempler på hadefuldt indhold, og jeg spørger dig om et eksempel. Og du kan ikke give et eneste! Og så siger jeg, min herre, at du ikke ved, hvad du taler om.

BBC: Virkelig?

Musk. Ja, for du kan ikke give mig et eneste eksempel på hadefuldt indhold, end ikke et eneste tweet. Og alligevel hævder du, at det hadefulde indhold var højt. Det er usandt! Du har lige løjet!

BBC: Hvad? Nej! Hvad jeg sagde var…

Og så følger nogle pinlige øjeblikke, som skoledrengen drukner ved det grønne bord han endte på den forkerte side af. Fra at journalisten forsøger at holde Musk ansvarlig for mulig misinformation på Twitter, fanger Musk i at sidde og lyve direkte i et live interview. “Lad os komme videre, der er ikke så meget tid” siger han, men ak, det fortsætter

BBC: Covid misinformation! Du har ændret reglerne for covid misinformation.

Musk: Har BBC ændret deres covid misinformation?

BBC: BBC bestemmer ikke reglerne på Twitter, så jeg spørger dig.

Musk: Nej, jeg spørger dig om BBCs misinformation om covid.

[4 sekunders stilhed]

BBC: Jeg spørger bare, du har ændret covid identifikations etiketterne, det plejede at være politikken og så forsvinder det. Hvorfor gøre det?

Musk: Covid er ikke længere et emne. Holder BBC alle ansvarlige for misinformation om mundbinds effektivitet og skader efter vacciner? Og at de slet ikke har rapporteret om det overhovedet. Og hvad med det faktum, at BBC blev presset af regeringen til at ændre den redaktionelle politik? Var du klar over det?

Det var den britiske skoledreng ikke, der gik hjem og skrev sit nederlag ud af historien. Som et hvilket som helst kleresi, har de ingen integritet, men er kun iklædt institutionens magt. “Nu skulle vi ikke tale om BBC” sagde han beklemt. “Nå, det troede du ikke?” svarede Musk. Småkage!