Efterretningstjenesternes medier

Den mulige whistleblower – Glenn Greenwald har sine tvivl – Jack Teixeira, der blev anholdt under spektakulære omstændigheder – i t-shirt og shorts, mens soldater pegede på med deres automatrifler fra deres dække bag en pansret mandskabsvogn – har igen accentueret hvor meget de nedarvede medier er propaganda værktøjer for staten og efterretningstjenesterne. Glenn Greenwald skriver

On a virtually daily basis, one can find authorized leaks in The New York Times, The Washington Post, on CNN and NBC News: meaning stories dressed up as leaks from anonymous sources that are, in fact, nothing more than messaging assertions that the CIA, FBI, Homeland Security and the Pentagon have instructed these subservient media corporations to disseminate. When that happens, the leaker is never found or punished: even when the leaks are designated as the most serious crimes under the U.S. criminal code, such as when The Washington Post’s long-time CIA spokesman David Ignatius in early 2017 published the contents of the intercepted phone calls between Trump’s incomcing National Security Advisor Michael Flynn and Russian Ambassador Sergey Kislyak. Most of Russiagate was constructed based on authorized leaks, a generous way of describing official propaganda from the U.S. Security State launedered in the American corporate press.

But when it comes to unauthorized leaks — which result in the disclsoure of secret evidence showing that the U.S. Security State lied, acted corruptly, or broke laws — that is when the full weight of establishment power comes crashing down on the head of the leaker. They are found and arrested. Their character is destroyed. And now — in a new and genuinely shocking esclation — it is the largest media corporations themselves, such as the Times and the Post that actually do the FBI’s work by hunting down the leader, exposing him, and ensuring his arrest. 

Pressen er ganske optaget, af at whistleblowere, der afslører magtens misbrug, findes og straffes. Greenwalds System Update har her et kort uddrag af de spørgsmål, der optog pressen på pressemødet med forsvarsministeriets General Ryder

Ifølge pressen er lækager kun skadelige, hvis de truer magten, som Simon Ateba påpeger 

How about the Manhattan indictment leaker? The @realDonaldTrump taxes leaker? The SCOTUS leaker? Or even the J6 bomber? The Epstein clients’ list? Questions continue to explode online after the FBI tracked down 21-year old US Intel leaker Jack Douglas Teixeira within a week.

Oberstløjtnant Alexander Vindman var manden, der “lækkede” inde fra det Hvide Hus allehånde historier, designet til at sætte præsident Trump i et dårligt lys, fordi han truede “the interagency koncensus”, altså efterretningsvæsenets og Pentagons forståelse af, hvorledes biksen USA skal køres. Historierne var falske, som den påstand om Trumps Perfekte Samtale med Ukraines Zelinisky, Hvor Vindman løj om, at Trump ville have smuds gravet op om daværende senator Joe Biden. Vindmans løgne førte, som bekendt til at Demokraterne desperat forsøgte at rejse en rigsret imod Trump for at have gjort sig skyldig i et quid pro quo, nej afpresset, nej bestukket… Nej, for magtmisbrug og obstruktion af Kongressen. Fik det konsekvenser for nogen? Ikke for…

…Vindman – who secured a major book deal, national speaking events, and even a cameo on Larry David’s Curb Your Enthusiasm in the aftermath of the failed attempt to remove Trump from office early – also claims his wife “feared that physical violence was the natural and foreseeable consequence” of his actions.

Glenn Greenwald giver her et eksempel på, hvorledes den nedarvede presse manipulerer med virkeligheden

For os, der har set Alle Præsidentens Mænd, er det ironisk at se netop den avis, med mottoet Democracy Dies In Darkness – arbejde for at sikre statens hemmeligheder. For Greenwald er det særligt ironisk, givet hans rolle i whistlebloweren Edward Snowdens læk om Irakkrigen og krigen mod terror.

Recall that the WPost did the same thing with Edward @Snowden. They gleefully used part of the archive he obtained, published those docs, praised themselves for the Pulitzer they co-won, and then. . . . 

Demanded he be imprisoned and never pardoned:

Skriver han og henfører til et af sine tidligere tweets

The irony: the NYT and WPost each got their hands on one segment of the archive. *They* then used it to expose NSA spying on China and even Al Qaeda – enraging Snowden, who had demanded it not be used for that.

Now they use what they did to malign him and the reporting. Look:

Og viste dette screenshot, fra en leder, der krævede at Snowden ikke blev benådet

Og det er ganske systemisk og ganske i bevægelse. Michael Schellenberger viser her efterretningstjenesterne læge op til næste bølge af censur og deres medier vil reklamere for det